Wednesday, April 6, 2011

Κέικ Περγαμόντο με ρούμι/Pergamont cake with rum

Λίγο πριν ξεκινήσω τη νηστεία είπα να φτιάξω ένα κέικ αφράτο και λίγο διαφορετικό!
Έπρεπε οπωσδήποτε να έχει περγαμόντο για έναν και μόνο λόγο!
Έχω καταφέρει να μαζέψω τουλάχιστον τέσσερα βαζάκια με γλυκό κουταλιού περγαμόντο που ποτέ δεν δεν τρώω γιατί κάτι πιο ευφάνταστο θα βρεθεί μπροστά μου και θα κερδίσει το ενδιαφέρον μου!
Επίσης έχω καταντήσει γραφική σε κάθε εξόρμηση σε κάποιο χωριό ή σε μαγαζάκι που βρίσκω γλυκά κουταλιού από Συνεταιρισμούς το αγοράζω!
Και το πρόβλημα λύθηκε από την Εβίτα Παπαχαραλάμπους που γράφει στο περιοδικό Γλυκιές Ιστορίες.
Είχε λοιπόν την παρακάτω συνταγή που σα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Υλικά:(για 10-12 μερίδες)
400 γρ. κουταλιού περγαμόντο (εγώ έβαλα 300γρ. γιατί μου φάκηκε πολύ)
75γρ. ρούμι
75γρ. νερό
240 γρ. βούτυρο και επιπλέον για την φόρμα(εγώ έβαλα φυτίνη)
100γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για τη φόρμα
1 κ 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουτερ
1 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι γλυκού κάρδαμο σε σκόνη(δεν έβαλα γιατί δεν βρήκα στις 8 το βράδυ)


Διαδικασία:
Όλο το μυστικό είναι στην προετοιμασία του περγαμόντο,
Απο το βράδυ ή τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσω βάζω το περγαμόντο(αφού το έχω ψιλοκόψει- όσο πιο μικρά τα κομμάτια τόσο καλύτερο) σε μπόλ με το ρούμι και το νερό.
Τα αφήνω να μαλακώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάω..
Χτυπάω καλά με το μίξερ την ζάχαρη και το βούτυρο(φυτίνη).
Αφού αφρατέψουν προσθέτω τα αυγά. Μόλις ενσωματωθούν
προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν και το τζίντζερ.
Στο τέλος ρίχνω το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύω με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνω και αλευρώνω (εγώ έβαλα λαδόκολλα γιατί μου κάνει το πλύσιμο πιο εύκολο) μια φόρμα κέικ ή παίρνω μικρές θήκες κεικ.
Αδειάζω μέσα το μείγμα και το ψήνω για 45-50 λεπτά(κέικ) ή 20-30(μικρά κεκάκια).
Αυτό ήταν!

Πέρα από την σημερινή συνταγή θέλω να ευχηθώ καλό μήνα και να σας μεταφέρω μια ευχή που μου έδωσαν σήμερα.
'Να ονειρεύεσαι και να σκέφτεσαι'.....
Πολλά φιλιά!
Χαρά

14 comments:

  1. Εδωσες ιδέα για αξιοποίηση περσινών γλυκών!
    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  2. Καλό βράδυ Εφη!!!
    Νομίζω όλοι έχουμε αύτα τα βαζάκια τελικά!

    ReplyDelete
  3. Το κέικ σου φαίνεται αφράτο.
    Και μυρωδάτο. Το τζίντζερ και το περγαμόντο το κάνουν ιδιαίτερο.
    Τέλειο συνοδευτικό του καφέ

    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  4. Πολύ ωραία ιδέα με το περγαμόντο...και πρωτότυπη επίσης...δεν έχω ξανακούσει κέικ με περγαμόντο.. Μ΄αρέσει επίσης και η ευχή..υπέροχη
    Καλό βράδυ

    ReplyDelete
  5. Πιο πολύ απ' όλα μ΄άρεσε η ευχή!!!!
    Το κέικ σου ωραίο κι εγώ έχω πολλά γλυκά δικά μου προς αξιοποίηση, υπάρχει κι μια γιουρτόπιτα με γλυκό περγαμόντο μέσα εξαιρετική, δεν είναι δική μου συνταγή αν σε ενδιαφέρει πες να σου στείλω.
    Καλημέρα!!

    ReplyDelete
  6. Νοστιμότατο φαίνεται! Θα το δοκιμάσω, μιας και από τις φωτογραφίες δείχνει πολύ δελεαστικό. Καλημέρα!

    ReplyDelete
  7. Ναί πράγματι! Φοβερό κέικ! Και συνάμα αξιοποιεί το περγαμόντο ή κάποιο άλλο γλυκό κουταλιού που το έχουμε φτιάξει σε ΠΟΣΟΤΗΤΑ!!!
    Πάντως το περγαμόντο εμένα δε θα μου μείνει ποτέ γιατί είναι το αγαπημένο μου!!

    ReplyDelete
  8. Περγαμόντο... από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού!
    Το κεκάκι σου είναι σίγουρα νόστιμο και μυρωδάτο, μου αρέσει πολύ!

    ReplyDelete
  9. Marion σίγουρα ο καφές του 'πάει' πολύ!!

    Ευα και Ξανθή μου και εμένα μου άρεσε η ευχή και γι'αυτο την μοιράστηκα μαζί σας!!Μ'εκανε να χαμογελάσω!

    Καημέρα Ευαγγελία!Μια δοκιμή θα σας πείσει(απο το γνωστο slogan).

    kikop80 και εμένα είναι το αγαπημένο μου!!!Περγαμόντο φανατικά!

    Ελενα πολλά φιλιά!

    ReplyDelete
  10. Πολύ όμορφο και μυρωδάτο!
    Και οι φωτογραφίες σου λαχταριστές.
    Όσο για την ευχή....να μην την ξεχνάμε!

    ReplyDelete
  11. Το μπράουνις ζήλεψα πιο πολύ!!!

    ReplyDelete
  12. Taste advisor φυσικά και να μην την ξεχνάμε...

    Kiki μου chocoholic κ εσύ γι' αυτό σου έκαναν κλίκ τα brownies

    ReplyDelete
  13. Βρισκω ενδιαφερον το περγαμοντο (το λατρευω!) με τζιντσερ και ρουμι! Πολυ ωραια συνταγη!

    ReplyDelete
  14. καλημέρα , θα πρέπει να είναι απο τα πιο μοσχοβολιστά κέικ!! θα το δοκιμάσω μιας κ πριν λίγες μέρες εφτιαξα γλυκό περγαμόντο , ευχαριστώ :)

    ReplyDelete