Thursday, April 21, 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΦΟΡΜΑΣ

Όταν έρχεται το Πάσχα λέω ότι λατρεύω το Πάσχα, τις μυρωδιές,τα χρώματά και τις αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.
Όταν πάλι έρχονται Χριστούγεννα λέω ότι σαφώς υπερτερούν του Πάσχα λόγω ατμόσφαιρας.
Δεν ξέρω μάλλον είμαι αναποφάσιστη!
Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι λατρεύω τα τσουρέκια!
Και επειδή πολλά λένε για τη δυσκολία θα σας δώσω μια συνταγή για τσουρέκι φόρμας που το φτιάχνω κάθε φορά με επιτυχία!
Θέλει προσοχή σε δύο απλά πράγματα!
Τη θερμοκρασία του γάλατος όταν βάζουμε την μαγιά και το πιο σημαντικό: υ π ο μ ο ν ή!

Την συνταγή την βρήκα στο περιοδικό Real Food (τεύχος 37-Απρίλιος 2009).

Τα υλικά:
3/4 κούπας χλιαρό νερό
3/4 κούπας ζεστό γάλα
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο συν 3 κουταλιές έξτρα
1/3 κούπας ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
20 γρ. μαγιά (ψυγείου)
λίγο μαστίχα και μαχλέπι(κατά βούληση)
5 κούπες αλεύρι για τσουρέκι(έβαλα το μαλακό βιολογικό του Βασιλόπουλου)

για τη γέμιση:
180 γρ. κουτερτούρα τριμμένη
1/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κούπας χοντροαλεσμένα φουντούκια


Διαδικασία:
*Σε ένα μπόλ βάζω το νερό, το βούτυρο, το γάλα, λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύω ελαφρά με το χερι.Προσθέτω τη μαγιά σιγά σιγά και ανακατεύω να διαλυθεί τελείως. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά
Το άφησα πάνω στο ζεστό καλοριφέρ (21 Απριλίου και δεν λέει να έρθει η άνοιξη)
*Ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνω αρκετά. Αν έχω μίξερ με γάντζο ακόμα καλύτερα!
Όταν γίνει μια μπαλίτσα την τοποθετώ σε βουτυρωμένο μπόλ, το κλείνω με μεμβράνη και πάλι σε ζεστό σημείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
*Αφού περάσει η ώρα (σίγουρα θα βρείτε κατί καλό να κάνετε), παίρνω το ζυμάρι και το ανοίγω(σε αλευρωμένο πάγκο) σε σχήμα ορθογώνιο (ή κάτι να του μοιάζει)!
*Στο κέντρο ρίχνω τα υλικά της γέμισης αφού τα έχω λίγο ανακατέψει. Την ρίχνω παράλληλα στην μεγαλύτερη πλευρά του ορθογωνίου μου. Κλείνω παίρνοντας ζυμάρι απο τα αριστερά, βάζω λιωμένο βούτυρο(απο το εξτρα των υλικών) και ξανακλείνω με το ζυμάρι που έχει μείνει στα δεξιά. Αυτό που θα πρέπει να έχω μπροστά μου είναι ένα μακρύ χοντρό μπαστούνι ζύμης.
*Βάζω το μπαστουνάκι σε ταψί και ξαναπεριμένω μια ωρίτσα μέχρι να φουσκώσει.
*Ε και τώρα ήρθε η ώρα. Παίρνω την κλασική φόρμα του κέικ, βάζω λαδόκολλα (κομματάκι κομματάκι γιατί το σχήμα δεν βοηθάει) και αρχίζω να κόβω το ζυμαράκι σε ροδέλες (3 δάκτυλα περίπου πάχους). Στριφογυρίζω την κάθε ροδέλα και την τοποθετώ στη φόρμα. Θα χρειαστούν σίγουρα 2 στρώσεις.
*Περιμένω ένα 20λέπτο
*Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς
*Αλείφω με μέλι ή αυγό
*Το ψήνω για 55-60 λεπτά.(Μετά τα 15 πρώτα λεπτά καλό είναι να βάλετε αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνεια.)
*Λέω και του χρόνου!!


Η αλήθεια είναι οτι ίσως να είναι καλύτερα να μην βάλετε όλη τη ζύμη στην φόρμα και να κρατήσετε λίγη για άλλη πιο μικρή φόρμα ή ταψάκι.
Απλά εγώ ήθελα να έχω ένα τεράστιο,ψηλό για φέτος.



Επίσης παραδοσιακά σήμερα βάφουν τα αυγά!
Έτσι κ εγώ πήρα ριζάρι (ειδικό φυτό για φυσική βαφή αυγών).
Ήθελε το χρόνο του αλλά βγήκαν καλά!!
Επειδή όμως όπως φαίνεται σε αυτό το σπίτι οι νοικοκυρές επιλέγουν άλλες τεχνικές, στις φωτογραφίες θα δείτε και κάποια κατακόκκινα αυγά. Αυτά είναι της μαμάς μου που δεν θέλει να πειραματίζεται με τα αυγά γιατί το έχει γρουσουζιά!








Θέλω να σας ευχηθώ Καλή Ανάσταση!
Να περάσετε όμορφα με τους αγαπημένους σας και δώστε ευκαιρία σε όλους να σας δείξουν την αγάπη τους!
Πολλά φιλιά
Χαρά!

17 comments:

  1. και του χρόνου με υγεία, καλή Ανάσταση

    ReplyDelete
  2. Υπέροχο το τσουρέκι σου αλλά και τ'αυγά σου..με υπέροχα κόκκινα χρώματα...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!

    ReplyDelete
  3. Και του χρόνου! Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  4. Τόσο το τσουρέκι σου όσο και τα αυγά (και τα μεν και τα δε) δείχνουν τέλεια! Και του χρόνου να είστε καλά. Καλό Πάσχα και να περάσετε όμορφα

    ReplyDelete
  5. Μου αρεσει πολυ η ενφανηση του γιατι ειναι φουσκωμενο ...αλλα και η γεμιση φαινεται πολυ νοστιμη! Ωραιο και το αυγουλακι μωβ!!!!

    ReplyDelete
  6. JUST STUNNING PHOTOS and wonderful details...


    Greetings. This is my first time on your blog, but you have a terrific one. I am always on the look out for new blogs, new ideas. I especially appreciate all the details you d0. Great photos makes it seem like anyone can replicate the recipe!

    I am asking, would you please consider posting a few of your favorite recipes on erecipecards.com
    http://erecipecards.com/

    It is a tool for bloggers to see and to be seen. Your posts would fit in perfectly.

    in addition, all photos, recipe titles as well as your blog name would link directly back to your blog. Thus giving you new attention and potentially new readers.

    Or, if you just want to take a look at a lot of fellow food bloggers all in one place. A great learning experience to get ideas about how to establish your own blogging voice!


    Please take a look. If you have any ideas or questions, please do not hesitate to write

    Dave
    http://erecipecards.com/
    Contact@eRecipeCards.com

    ReplyDelete
  7. This is such a lovely cake. This was my first visit to your blog so I took some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. You've created a lovely spot for you readers to visit and I really enjoyed the time I spent here. I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  8. Καλημερα κοριτσάκι .Περνα απο το σπιτακι μου να παρεις βραβειακι!

    ReplyDelete
  9. Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!

    ReplyDelete
  10. jammie thats looks great!

    Greatings send you Conny

    ReplyDelete
  11. Τέλεια η συνταγή σας για τσουρεκι........ σιγουρα θα την δοκιμασω!

    ReplyDelete
  12. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ

    ReplyDelete
  13. μπραβο κουκλα μ απλο και ευκολο

    ReplyDelete
  14. Esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  15. Ωραιότατο το τσουρέκι σου! Αφράτο και καλοφουσκωμένο! Και του χρόνου.
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Καλώς ήρθατε στον Dave Gray Νοσοκομείο ανθρωπιστικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο για να παρέχει στους συμμετέχοντες με τη στήριξη που ενδυναμώνει τους ανθρώπους, δραστηριότητες και υπηρεσίες που καλύπτουν τις ολοένα και πιο σύνθετες ανθρώπινες ανάγκες και τη βοήθεια που διευκολύνει το άγχος των συνθηκών διαβίωσης κακουχίες. Δωρίσουν τα νεφρά για τους απόρους και να πάρει ένα πολύτιμο αποδόσεις των $ 400,000,00 και θα σώσει μια ζωή. Τηλ ή whatsaap 918.050.773.651. e-mail: davegrayhospitaldelhi@gmail.com

    ReplyDelete