Tuesday, March 15, 2011

Ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knots

Πρέπει να είμαι ειλικρινής.
Δεν τα πάω καλά με τις ζύμες.
Ενώ τρελαίνομαι για ψωμάκια , πίτσες και όλα τα συναφή κάτι γίνεται και όταν τα φτιάχνω καταλήγουν σε απόλυτη αποτυχία..
Είναι σαν τα δάκτυλά μου να έχουν καρφίτσες.
Μόλις πιάνω μια φουσκωμένη και ωραία ζύμη κάνει 'παφ' και ξεφουσκώνει!
Μαγικό τι να πω!


Ο επιμένων νικά όμως!
Έτσι δεν λένε?
Σας παρουσιάζω την πρώτη μου άκρως επιτυχημένη ζύμη!
Την συνταγή και την ιδέα την βρήκα εδώ.

Έκανα κάποιες μικροαλλαγές και σας παρουσιάζω την δική εκδοχή των 'κόμπων με σκόρδο'.
Η ακριβής μετάφραση νομίζω δεν είναι και πολύ εύηχη γι' αυτό θα τα ονομάσω ψωμάκια με σκόρδο.

Χρησιμοποίησα:
1 και 3/4 κούπας χλιαρό νερό
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
20 γρ. μαγιά νωπή (αυτή που την βρίσκω στα ψυγεία των σ/μ)
4 και 1/2 κούπας αλεύρι (αυτό που βάζουμε για τσουρέκια ή πολυτελείας).

Για το άλειμμα:
1/2 κούπας ελαιόλαδο
40 γρ, βιτάμ
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
πιπέρι
φρέσκο βασιλικό, ρίγανη
(σε μερικά έβαλα και παρμεζάνα)

Διαδικασία:
Νομίζω οτι η επιτυχία βρίσκεται στην θερμοκρασία του νερό.
Όταν λέμε δηλ. χλιαρό το εννοούμε!
*Βάζω λοιπόν σε ένα μικρό μπολάκι τη μαγιά. Προσθέτω λίγο νερό και λίγο λάδι και με ένα πιρούνι το ανακατεύω μέχρι να λιώσει!
*Σε ένα μπόλ βάζω το αλεύρι και κάνω μια τρύπα στην μέση που την γεμίζω με το μείγμα μαγιάς.
*Αρχίσω να παίρνω αλεύρι απο τις άκρες και ανακατεύω στην αρχή με το πιρούνι και στην συνέχεια με το χέρι. Προσθέτω και το υπόλοιπο νερό,λάδι, αλάτι και ζάχαρη.
*Ζυμώνω για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ωραία η ζύμη και να μην κολλάει ιδιαίτερα.
*Βάζω τη ζύμη σε ζεστό μέρος (την έβαλα πάνω σε μέτρια ζεστό καλοριφέρ) για περίπου μια ώρα.
Ενθουσιάστηκα με το πόσο φούσκωσε.
Γι' αυτό και η φωτογραφία που ακολουθεί.

*Αφού φουσκώσει , την ανοίγω πάνω σε αλευρομένο τραπέζι.
Ο πλάστης βοηθάει αρκετά.
*Τη κόβω σε λωρίδες Κάθε λωρίδα την κάνω δύο κόμπους και τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί.

*Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζω το ταψί μου.
*Τα ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσουν βασικά.


*Ενώ ψήνονται ετοιμάζω τα υλικά για το άλειμμα.
Τα ανακατεύω όλα μαζί και μόλις βγάλω το ταψί με τους κόμπους τους αλείφω με αυτό.
Βάζω για 2 λεπτά πίσω στο φούρνο το ταψί και είναι έτοιμα.!

Με τα παραπάνω υλικά βγαίνουν περίπου 20-22 ψωμάκια!

Αυτά για σήμερα!
Φιλιά.
Χαρά

10 comments:

  1. τα δικά σου πέτυχαν περισσότερο από την αρχική, γειά στα χέρια σου, παίρνω για το βραδινό μου!!!!!

    μικρή παρατήρηση: τσουρέκια φτιάχνουμε με σκληρό κι όχι με μαλακό αλεύρι:)

    ReplyDelete
  2. Γαστεροπλήξ πόσο δίκιο έχεις!!!
    Τώρα κιόλας θα κάνω διόρθωση!!
    Ευχαριστώ!!

    ReplyDelete
  3. Πολύ νόστιμα δείχνουν

    ReplyDelete
  4. Δεν ξέρω τι λες εσύ για την πείρα σου στις ζύμες, αυτά τα ψωμάκια σου φαίνονται τέλεια.
    Πολύ ευπαρουσίαστα.

    ReplyDelete
  5. Δηλαδή αν είχες καλή σχέση με τις ζύμες τι θα έκανες;;
    Το σχήμα τους φοβερό!!

    ReplyDelete
  6. Φαίνονται καταπληκτικά.....πολύ πρωτότυπα σαν εμφάνιση και φαντάζομαι ότι θα είναι και πολύ αφράτα!!

    ReplyDelete
  7. Καλημέρα σε όλους!!!
    Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Ξανθή μου είπαμε ο επιμένων νικά!
    Anthivolon είναι πράγματι πολύ αφράτα!

    ReplyDelete
  8. Α πα πα...αυτό δεν είναι μαγειρική, είναι υψηλού επιπέδου καλλιτεχνία!!! Φαίνονται τέλεια και σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα. Υπέροχες οι φωτογραφίες και η περιγραφή

    ReplyDelete
  9. Καλέ, αυτά είναι έργα τέχνης!
    φαντάσου δηλαδή να "το είχες" κιόλας με τις ζύμες :)
    θαύμα!

    ReplyDelete
  10. Χαρά μου τί ψωμάκια στολιδια είναι αυτά???
    Φαίνονται τόσοοο λαχταριστα!!!
    Φιλάκια, καλό Σαβ/κο!!!

    ReplyDelete