Thursday, June 24, 2010

POPPY SEED MUFFINS (ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ)


Εκεί που χάζευα διάφορα ξένα blogs συνειδητοποίησα ότι έβλεπα συχνά την λέξη 'poppy seed'.
Μια το έβλεπα σε ψωμί, μια σε μάφιν , μια σε κέικ μέχρι που είπα δεν μπορεί κάτι καλό θα είναι!!
Poppy seed λοιπόν είναι ο παπαρουνόσπορος..


Βρήκα στο κέντρο της Αθήνας λοιπόν και αποφάσισα να το δοκιμάσω!
Γευσιγνώστρια δεν είμαι αλλά αυτό που μπορώ να περιγράψω με απλά λόγια είναι οτι η γεύση που αφήνει είναι απαλή. Το καλύτερο βέβαια είναι το κριτσάνισμα γιατί ουσιαστικό δεν μαλακώνει στο ψήσιμο!!
Έφτιαξα λοιπόν μια απλή συνταγή μάφιν και απλά πρόσθεσα τρεις κουταλιές παπαρουνόσπορο(μην το παρακάνουμε κιόλας).

Τα υλικά είναι:
μισό βιτάμ(σε θερμοκρασία δωματίου πάντα)
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κούπας γάλα πλήρες(επίσης σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελάχιστο αλατακι
3 κουταλιές παπαρουνόσπορος
ξύσμα ενός λεμονιού

*καλό είναι να αφήσουμε τον παπαρουνόσπορο στο γάλα για περίπου μια ώρα πριν αρχίσουμε την διαδικασία!

Διαδικασία:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ περίπου 5 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτω τα αυγά και συνεχίζω για λίγο.
Κλείνω το μίξερ και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά!
Η κουτάλα θα κάνει την υπόλοιπη δουλειά!
Τα μάφινς γενικά δεν θέλουν πολύ χτύπημα!
Τα βάζω στα φορμάκια και τα φουρνίζω!!!
Για 25 περίπου λεπτά στους 170 βαθμούς και έτοιμα!!!

Poppy seed λοιπόν...
*Όταν άκουσε μια θεία μου τι φτιάχνω πολύ παραξενεύτηκε!!
-Παιδί μου (μου λέει) εγώ τον παπαρουσνόσπορο τον ήξερα μόνο παλιά και τον έβραζαν και τον έδιναν στα ανήσυχα μωρά!!
Τι να πω δεν ξέρω..
Αν έχετε ακούσει κάτι εσείς σας περιμένω!!

Φιλιά
Χαρά!

15 comments:

  1. Εχει όντως κατασταλτικές ιδιότητες, τον χρησιμοποιώ σε ζυμωτό ψωμί με μέλι, γιατί τον μουσκεύεις όμως για πες

    ReplyDelete
  2. ξεχασα να πω ότι πηγαίνει σούπερ στην πίτα Καισαρείας (από πάνω)

    ReplyDelete
  3. Πίτα Καισαρείας...Αχχχ τι μου θύμισες τώρα!!
    :-))
    Είναι καλύτερο να το αφήνεις τους σπόρους σε γάλα ή νερό γιατί γίνονται πιο εύπεπτοι!!!

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα!Εγώ λατρεύω τον παπαρουνόσπορο πάνω σε ψωμάκι(αντί για σουσάμι), όπως επίσης καμιά φορά τον χρησιμοποιεί η μαμά μου πάνω σε μια πίτα(ηπειρώτικης καταγωγής...την ζαγορίσια που λένε ή ζυμαρόπιτα). Κι εγώ τον έχω δει να τον χρησιμοποιούνε σε μάφινς ή κεικ στο εξωτερικό πολύ συχνά και σε συνδυασμό με λεμόνι όπως το έκανες και ήμουν περίεργη πώς να είναι,δεν το έχω τολμήσει μέχρι τώρα!

    ReplyDelete
  5. Ηπειρώτισσα μαμά?χμ
    Ηπειρώτης μπαμπάς εγώ!
    Για τις πίτες έχουμε άποψη πως να το κάνουμε!!!
    Έχει πλάκα σαν γεύση!!!
    Βέβαια δεν είναι σοκολάτα...χα χα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  6. Τι όμορφα που δείχνουν!

    ReplyDelete
  7. Me encanta tu receta. Deliciosos!!!!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Muchas gracias Rosa!!!!!
    Me inspira tu blog y tu esplendidas fotografias!!!
    Un beso de Grecia!
    :-)

    ReplyDelete
  9. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έχω χρησιμοποιήσει πολύ, μόνο σαν στόλισμα πάνω από ψωμί μια δυο φορές. Σε μάφιν δεν το έχω δοκιμάσει, θα το κάνω σύντομα!

    ReplyDelete
  10. Καλημέρα...φτιάχνω ένα πολύ καλό κέικ με παπαρουνόσπορο που το τρώει όλη η οικογένεια.

    ReplyDelete
  11. επειδή έχω παιδί, το έχω ακούσει κι εγώ ότι έδιναν παλιά παπαρουνόσπορο στα μωρά για να ησυχάσουν ή και για να κοιμηθούν...Χωρίς να το έχω καρατσεκαρισμένο, ο συγκεκριμένος σπόρος νομίζω είναι και κάποιου είδους ήπιο ναρκωτικό αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρη. Το φαντάζεσαι? Οπότε μη βάζεις πολύ στα μάφινς, λίγο :)

    ReplyDelete
  12. Λίγο λίγο με προσοχή!!!χα χα
    Φιλιά

    ReplyDelete
  13. Ωραία muffinidea!
    Πρώτη φορά δοκίμασα poppy seed γλυκάκι σ'ένα bakery Βερολίνο και φυσικά fell in love with it!
    Καλό μήνα!=D

    ReplyDelete
  14. Εφτιαξε μια συνάδελφος αυτή τη συνταγή κέικ. Ακόμη το ονειρεύομαι! Υπέροχη γεύση.

    ReplyDelete
  15. προέρχεται απο το φυτό papafer somniferum(φερει τον ύπνο)η αλλιώς αφιόνι. Το όπιο και τα παράγωγά του(μορφίνη ηρωίνη κλπ) προερχονται απο αυτό το φυτο. Φυσικα η περιεκτικότητα των σπόρων δεν είναι μεγάλη δεν ειναι μεγάλη στις ναρκωτικες ουσιες που περιεχει. Χρειάζεται κανείς πάνω απο 300 γραμμάρια για να βιωσει τα ναρκωτικά αποτελεσματα των σπορων. Άρα τα μάφινς ειναι απολύτως ασφαλή.

    ReplyDelete